Faalangst - Mindtuning

Angst voor Autorijden

Angst voor autorijden of Rijangst

Ineens werd je overvallen door een verlammend gevoel terwijl je in de auto reed. Vanuit het niets. In paniek heb je de auto hoogstwaarschijnlijk langs de kant gezet omdat je het gevoel had dat je flauw viel.....

Vaak ligt zo`n ervaring ten grondslag aan rijangst. Maaar ook de angst voor een aanrijding, snelheid, tunnels en viaducten kunnen de oorzaak zijn van jouw rijangst.

Vaak durf je dan nog wel op kleine weggetjes te rijden, maar een snelweg is waarschijnlijk geen optie meer voor je.

 

 

 

Wat het ook is dat de angst voor autorijden heeft veroorzaakt, dat voorval heeft een sneeuwbal effect veroorzaakt in je hoofd waardoor jij jezelf een overdreven angst voor autorijden hebt bezorgt zonder dat je het zelf in de gaten had.

Door deze negatieve gedachten onstaat er een spanning in je lichaam. De energie die anders heel natuurlijk door je lichaam stroomt stagneert nu ergens.

Hierdoor onstaat spanning die niet weggaat omdat je op de een of andere manier geconfronteerd wordt met deze angst.

Jouw hersenen kennen niet het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Het kan dus makkelijk iets zijn uit het verleden waar je aan denkt of over praat dat daardoor jouw angst voor autorijden weer naar boven komt.

Door die gedachten ontstaat er spanning wat weer kan zorgen dat je ligt in je hoofd wordt, gevoel van overgeven, zweten, je ademt stagneert, etc.

Eigenlijk allemaal heel logisch maar door deze angst komt het sneeuwbal effect en ga jij nieuwe gedachten (plaatjes in je hoofd) creeren die jouw angst alleen maar bevestigen. Ook al weet je dat het nergens op slaat toch komen die gedachten van angst naar boven en creeren nieuwe gedachten van angst die op hetzelfde niveau liggen waardoor jij zonder dat je het in de gaten hebt je eigen fobie aan het voeden bent.

Doordat je jezelf blijft voeden maak je het alleen maar erger voor jezelf en wordt de angst naarmate de tijd vorderd alleen maar erger.

Jouw gedachte zijn een overlevingsmechanisme dat jou ten aller tijde will beschermen van pijn. Het zal er alles aan doen om jouw te beschermen tegen deze overdreven angst.

De beste methode die jouw denkvermogen kent is door situaties waarin je angst voor autorijden tot uiting komt te vermijden. Doordat je deze situaties gaat vermijden zal het lijken of de angst minder aanwezig is, maar in feite is het net zo sterk aanwezig maar doordat je er minder of niet mee geconfronteerd wordt lijkt het minder te zijn.

Je kunt jezelf dus zoveel voor de gek houden als je wilt. Wil je van de angst voor autorijden af dan moet je die gedachte los kunnen laten. De motivators achter je gedachten zijn je gevoelens. Deze gevoelens aangaande autorijden zijn zo negatief dat ze daarom zo heftig aanvoelen. Voelt het goed dan is dat heel fijn en sta je er niet bij stil omdat het heel normaal is.

Het is normaal om jezelf goed te voelen. Je krijgt 98 complimentjes over iets dat je gedaan hebt en 2 personen hebben kritiek op wat je gedaan hebt, dan zullen die 98 complimentjes heel fijn aanvoelen maar zul je vaak blijven piekeren over die 2 personen die kritiek hadden geleverd.

Waarom? Omdat dit niet natuurlijk aanvoelt. Je kunt het vaak dan ook moeilijk los laten. De enigste manier om deze negatieve gevoelens die jij verankerd hebt aan bepaalde plaatjes/gedachten in je hoofd is door ze onder ogen te komen en ze los te laten. Daar zijn heel veel manieren voor.

 

Pieter Frijters | MindTuning : Rijangst Tegenliggers from Pieter Frijters on Vimeo.

Het gaat er niet perse om om de situatie te beleven of herbeleven.
Je gaat de gedachte van het onbewuste naar het bewuste halen en de gevoelens ervan loskoppelen. Je kunt daarna zelfs een positief gevoel eraan koppelen zodat autorijden juist een lach op je gezicht brengt als je dat wil.

Zolang je het gevoel niet loskoppelt zul je er je hele leven mee blijven rondlopen. De meeste zijn bang om dit te doen omdat het toch beangstigend lijkt om het onder ogen te moeten zien, mar dit is totaal niet het geval.

Rijangst is een zeer snel en goed oplosbaar probleem. Kijk maar eens hier voor meer informatie.

 

http://vimeo.com/user4388416/rijangst-opgelost