Faalangst - Mindtuning

Een fobie voor Onweer, bestaat dat ook al?

De officiële naam voor een fobie voor onweer is Astrafobie of Astrapofobie. Andere namen voor een fobie voor onweer zijn Brontofobie (brontometer - meetinstrument voor donder en bliksem) en Ceraunofobie/Keraunofobie. Ik houd niet zo van al die moeilijke namen, dus om het makkelijk te houden houd ik het gewoon simpel bij een fobie voor onweer.

Een fobie voor onweer is een specifieke of enkelvoudige fobie. Bij een fobie voor onweer is iemand buitengewoon bang voor donder en bliksem, ook al weet hij of zij dat de donder en bliksem geen bedreiging voor hem vormt. Het komt veel voor bij jonge kinderen, maar ook bij dieren zoals katten en honden.

Soms nemen kinderen de angst over van hun ouders. De angst voor onweer is één van de meest besmettelijke vormen van angst. Jonge kinderen weten niet wat onweer is en kunnen de bliksem en niet plaatsen. Dat maakt onweer iets om heel bang van te worden.

Angst voor onweer bij kinderen moet niet meteen erkend worden als een fobie. Angsten horenbij de ontwikkeling van een kind, blijft de angst een half jaar of langer aanhouden dan kan er wel gesproken worden van een fobie.

Wat kunt u doen om uw kind te helpen om om te gaan met hun angst voor onweer?

Het allerbelangrijkste wat u kunt doen is zelf kalm blijven. Stel uw kind gerust en en zorg voor afleiding. Zorg ervoor dat uw kind regen en onweer gaat linken aan iets plezierigs, zoals gezellig een film samen kijken of een spelletje samen doen. Door dit te blijven doen zal uw kind onweer gaan linken aan iets plezierigs inplaats van onweer te linken aan angsten en pijn.

Blijft de angst langdurig aanhouden dan is het wel belangrijk dat u hulp gaat zoeken om zodoende de angst van uw kind niet te laten escaleren waardoor het later een heel moeilijk en diepgewortelde fobie is geworden.

Symptomen van een fobie voor onweer kunnen zijn dat personen met een fobie voor onweer buiten het normale om zich gaan beschermen voor een storm. Dit toont zich door bescherming te zoeken in de badkamer, kelder, onder het bed, etc.

Je ziet vaak dat personen met een fobie voor onweer snel de gordijnen dicht doen wanneer het slecht weer wordt om zich te beschermen. Ook zitten personen met een fobie voor onweer gekluisterd aan de tv in afwachting van de weerberichten of houden precies de satelliet beelden in de gaten op het Internet.

In extreme gevallen kan een fobie voor onweer lijden tot een agorafobie oftewel pleinvrees.

Andere symptomen voor het hebben van een fobie voor onweer zijn:

 • Zware adem
 • Zweet aanval
 • Durven tijdens het onweer het huis niet uit
 • Duizeligheid
 • Willen dat partner en kinderen ook thuis zijn
 • Droge mond
 • Kan niet meer helder denken
 • Zoeken onderdak in een openbaar gebouw, bijvoorbeeld een school of ziekenhuis
 • Bang om dood te gaan
 • Bakenen het huis af met bliksemafleiders
 • Controle over zichzelf verliezen
 • Gaan niet op vakantie uit angst voor onweer
 • Zijn overgevoelig voor woorden die met dezelfde letters als onweer beginnen, zoals onwerkelijk en onwaarschijnlijk
 • Paniek aanvallen

Het einde van mijn artikelen blijven vaak hetzelfde. Een fobie voor onweer is makkelijk van af te komen. Het kan op verschillende manieren. Dit heeft natuurlijk ook weer met de persoon zelf te maken maar in heel veel gevallen is de fobie voor onweer, netzoals alle andere enkelvoudige fobieën, heel eenvoudig en snel te verhelpen.

Want zo snel als een fobie voor onweer ontstaat, zo snel kunt u ook weer verlost worden van een fobie voor onweer.

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Meester over je gedachten

Boek: Meester over je gedachten
De manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
YouTube icon
Vimeo icon