Faalangst - Mindtuning

Vliegangst is makkelijk te camoufleren

Vliegangst of aviofobie is een irrationele angst om te vliegen. Het aparte is dat veel personen een vorm van angst voor vliegen hebben.

Bekende personen met een vliegangst zijn onder andere: Stanley Kubrick, David Bowie, B.A. Baracus, Travis Barker, Whoopi Goldberg, Dennis Bergkamp, Barry Sonnenfeld, Ritchie Valens, Mette-Marit, Prinses van Noorwegen.

Vliegangst is geen uitzonderlijk iets: één op de drie mensen heeft vliegangst! Maar ook mensen die (vaak) vliegen hebben vliegangst: Lufthansa bijvoorbeeld heeft berekend, dat zo'n dertig procent van de passagiers zelfs vliegangst heeft.

Welke angst ook naar boven komt tijdens het vliegen of bij de gedachte aan vliegen, het is toch vooral het gevoel van onmacht. Je kan helemaal niets doen.

Je moet op een stoel gaan zitten en rustig blijven tot je er weer uit mag.

Het denkvermogen is een overlevingsmechanisme dat je wil beschermen. Door al die heftige nagatieve emoties die iemand met vlioegansgt beleeft komt er en spanning op het lichaam te staan. De energie die je normaal gebruikt om vrij te handelen, stagneert nu ergens.

De negatieve gedachte veroorzaakt het stagneren en dit stagneren veroorzaakt die spanning. Dat vind jouw overlevingsmechanisme niet fijn en wil daar van af – het wil van die spanning af.

Onder “normale” omstandigheden zal het in de aanval gaan om van die spanning af te komen of het zal ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt.

Dit kan niet in een vliegtuig. Je wordt verwacht rustig in een stoel te gaan zitten en te wachten tot je er weer uit mag. Dit druist in tegenover jouw natuurlijk overlevingsmechanisme wat een vliegangst extra moeilijk maakt.

Een vliegangst is redelijk makkelijk te camoufleren. Je kunt allerlei smoesjes gebruiken om de auto, boot, trein of de bus te pakken. We leven in een tijdperk waarin we alles op het verstand doen en we redelijk ver verwijdert zijn van ons gevoel.

Verstandelijk bezien is vliegen één van de veiligste manieren van transport die er bestaat, maar dit gaat natuurlijk niet op voor iemand met vliegangst.

Iemand met vliegangst weet ook wel dat het veiliger is om te vliegen alleen dat gevoel daar kun je niet omheen.

Dat gevoel van angst voor vliegen heeft iemand zelf veroorzaakt in wat voor situatie om wat voor reden dan ook. Dat kun je zelf dus ook oplossen. Er zijn cognitieve behandelingen waarbij personen geleerd wordt hoe men beter kan omgaan bij situaties waarbij er gevlogen gaat worden.

Een manier om deze vliegangst een heel stuk te verminderen is door meer te gaan leren over een vliegtuig zelf. Zodat iemand weet wat er aan de hand is, hoe een vliegtuig in elkaar steekt, wat er gebeurt in noodsituaties, welke situaties zich voor kunnen doen tijdens de vlucht en welke aparte geluiden een vliegtuig kan maken en wat dat betekend. Dit neemt direct een deel van de angst weg.

De vliegangst hoeft natuurlijk niet alleen de angst zijn om te vliegen. Het kan ook zijn dat iemand in een vliegtuig in paniek raakt doordat men lijd aan claustrofobie, hoogtevrees (komt bij zeer weinig mensen voor omdat hoogtevrees vaak pas aan de orde is als iemand contact heeft met de aarde), angst voor overgeven, turbulentie of zelfs de angst voor de dood.

Dit rijtje kunnen we nog wel wat langer maken maar vliegangst is redelijk eenvoudig los te laten. Het is toch vaak het beeld van een vliegtuig of in een vliegtuig zitten dat die negatieve emoties veroorzaakt en spanning in het lichaam geeft.

Een van de manieren om definitief en in een korte tijd van vliegangst af te komen is MindTuning. Inmiddels gingen duizenden mensen je voor.

 

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Meester over je gedachten

Boek: Meester over je gedachten
De manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
YouTube icon
Vimeo icon